Het vervaardigen van raku is bijzonder boeiend en attractief. De raku-methode werd in Japan ontwikkeld in de 16e eeuw. Deze methode werd toegepast voor het maken van aardewerk voor de theeceremonie. De laatste tijd is raku ook elders in de wereld bijzonder populair geworden. Het aardewerk is poreus. Heel bijzonder is het bakproces. De geglazuurde pot wordt in de oven geplaatst. De raku-oven is een oven, die van materiaal is gebouwd dat bestand is tegen grote  temperatuurwisselingen. De raku-oven wordt snel    ( 30 tot 60 minuten) opgestookt tot een temperatuur die varieert van 700 tot 1100 graden Celsius.
Tijdens het bakproces smelt het glazuur, dat als poeder is aangebracht, over de pot heen. Als het glazuur gesmolten is ('gaar is'), wordt de oven open gemaakt. Met beschermende handschoenen en een tang wordt de pot roodgloeiend uit de oven gehaald. De pot koelt dan snel af. Dit kan in een bak met zaagsel of bladeren. Zaagsel geeft nog een extra effect op de pot.
Door de snelle afkoeling na het spectaculaire stookproces krijg je bekende craquelé (haarscheuren) in het glazuur, het karakteristiek van raku. Door deze werkwijze is ieder beeld uniek.

 

Klik voor een film, die gaat over Raku stoken: van begin tot eind. Heel interessant film met ondertitiels.

 

 

 

 
  rakuvaas  
   
 

gestreept raku

detail uitvergroot