'Ik bewonder Amsterdam met al die prachtige grachten zeer'
IJburger Eline Jansen maakt keramiek voor ZomerExpo 2017
Keramiek-kunstenares Eline Jansen zond eind vorig jaar drie kunstwerken in voor de wedstrijd ZomerExpo 2017. Het thema van deze expositie is water en haar werk Grachtengordel is door de jury uitgekozen om samen met 250 andere werken (van de drieduizend inzendingen) te worden tentoongesteld. Voor de IJburger die al elf jaar woont in de Woongemeenschap voor doven aan de Daguerrestraat, komt hiermee een droom uit. Een portret van Eline, die zich ook ijverig inzet voor de buurt waar ze woont.
Vlak na haar geboorte op 2 juni 1949 werd helder dat Eline anders reageerde dan andere kinderen: ze bleek doof te zijn. Van haar vierde tot haar achttiende zat ze daarom op een speciale school voor doven in Voorburg. Ook vanaf haar geboorte bleek haar liefde om kunst te maken. Zij wilde maar wat graag van school af om de opleiding Delfts Blauw-schilderen te volgen, maar daar waren haar ouders het niet mee eens omdat er volgens hen geen droog brood mee te verdienen was.
|
|
Waarneemster op het Kadaster Het werd uiteindelijk een baan als waarneemster op het Kadaster en keramiek werd een van haar hobby's; of een passie eigenlijk. Vroeger maakte ze vooral kattenbeelden van keramiek waarmee ze exposeerde bij de Nederlandse vereniging van foksters en liefhebbers van katten Felikat. Zelf had ze ook twee Siamese katten waarmee ze stad en land afreisde om ze te showen. Het waren niet zomaar twee katten, maar echte prijswinnaars en daardoor nam haar zelfvertrouwen toe. "Het reizen met de katten was heel goed voor mij, want mijn angst om met horende mensen om te gaan verminderde." Maar ze kreeg in die tijd anderzijds ook nu en dan een stevige knauw, bijvoorbeeld toen ze werd afgewezen voor een studie aan de academische kunstopleiding in Groningen vanwege haar doofheid. Maar bij een andere kunstschool lukte het gelukkig wel en ze volgde de cursus kunstgeschiedenis van het LOI. Keramiek Hier kwam ze in aanraking met allerlei technieken, waarbij de keus definitief viel op keramiek. "Ik stond voor de keus juwelen maken, beeldhouwen en keramiek. Maar voor juwelen heb je geld nodig om te investeren en beelden kun je niet meer corrigeren, dus het werd keramiek", vertelt ze in haar atelier dat ze op IJburg 'aan huis' heeft. Inmiddels heeft ze tientallen beelden gemaakt, en aan het einde van het afgelopen jaar durfde ze het aan om zich aan te melden voor de wedstrijd ZomerExpo 2017 dat als thema water heeft.
Thema Amsterdam Een van drie kunstwerken is gekozen door de jury van Zomerexpo 2017: Grachtengordel (rechts).
"Daarom heb ik voor een keramiek gekozen met als thema Amsterdam, of beter een soort plattegrond van de Amsterdamse grachten met een koperen kraan waar het water voor de grachten uit lijkt te stromen. Waarom dit keramiek? Ik bewonder en waardeer mijn huidige woonplaats Amsterdam zeer, met al die prachtige grachten en bruggen. Die gaven mij inspiratie. Ik had daar vanaf het begin een idee bij, met een kraan en de grachtengordel op een bepaalde manier vormgegeven, maar van idee naar uitwerking was niet makkelijk omdat ik technieken moest gebruiken die ik nog nooit had gebruikt. Vooral de koperen kraan was een uitdaging, want die is niet zo makkelijk te vinden. Maar het is gelukt en ik ben heel blij dat van alle tachtig inzendingen van Amsterdamse kunstenaars mijn werk als enige is uitgekozen om te worden geëxposeerd."
Hoger doel Met haar werk heeft ze trouwens ook een hoger doel. "Ik wil mijn liefde voor keramiek delen met anderen en ik wil laten zien dat doven gelijk zijn aan horende mensen. Wat dat betreft heb ik vooral in Groningen een paar teleurstellingen moeten werken en dat is zo onterecht. Of er meer mensen zijn met een gehoorhandicap die keramiek maken? Ik heb dat gegoogeld, maar voor zover ik weet is dat niet het geval. Dat maakt me ook wel trots."
CSIJ Op IJburg is Eline inmiddels helemaal vertrouwd en veel Ijburgers zullen haar kennen van haar deelname aan Collective Store op IJburg CSIJ, dat inmiddels wegens gebrek aan een ruimte fysiek gesloten is (maar dat wel nog actief is op internet). "In april 2015 nam ik contact op met Linda Vosjan van CSIJ met de vraag of ik mijn keramiek van de Amsterdamse grachten, want ik heb ook een aantal grachtenpanden gemaakt, mocht tentoonstellen en verkopen in de winkel. Linda was dolenthousiast waarmee ik weer een nieuwe mogelijkheid kreeg om via mijn werk te communiceren met horende mensen. Ik heb daar erg van genoten. Helaas is de winkel er nu niet meer. Ik hoop dat de winkel er weer snel zal komen, want de opzet van CSIJ is werkelijk schitterend."
Joris Ivensplein Inmiddels maakt ze zich ook druk om de buurt waar ze woont. Met name het Joris Ivensplein gaat haar aan het hart. "Ik heb me vorig jaar aangemeld voor de zogeheten Placegame over het Joris Ivensplein en heb een paar bijeenkomsten bijgewoond. Ik heb daar een idee ingediend om het saaie plein, dat bovendien zo plat is als een dubbeltje, op te fleuren met kleine heuveltjes, een paar bloembakken en momenteel onderzoek ik samen met een aantal mensen dat hierbij betrokken is, de mogelijkheden om een bewonersinitiatief in te dienen, voor het plaatsen van grote gedenkfoto's van Joris Ivens en andere grote fotografen en filmmakers met een naam van een straat in de buurt. Het zou echt geweldig zijn als dat doorgaat, want een mooi plein dat het hart van de buurt wordt, kan deze omgeving goed gebruiken." Bron: IJburgerNieuws, 21 april 2017 |